Programma 2023

PROGRAMMA -

DAG VAN HET JONGE KIND

ALMERE 2023

Ook dit jaar organiseren we voor professionals uit het brede werkveld weer de Dag van het Jonge Kind met 2 mooie lezingen en inspirerende workshops. We sluiten de dag af met een netwerklunch.


Inschrijven voor de Dag van het Jonge Kind is kosteloos. Wil je zeker zijn van deelname? Schrijf je dan hier in! 


Programma 

We starten om 9.00u en zullen het programma afsluiten om 12.30u. 


  • Lezing 1: Chiel van der Veen - Belang van spel 
  • Workshops: Kies 1 van onderstaande workshops (inschrijving op ochtend zelf)
  • Lezing 2: Betsy van de Grift - Nog veel te speels...


 Aansluitend organiseren we een inspiratie lunch van 12.30 tot 13.30u. Hiervoor is apart aanmelden noodzakelijk.

Programma


Spelen is een belangrijk thema als het gaat om de ontwikkeling van het jonge kind.

Het thema van dit jaar is daarom: Spelen



Lezing 1: Belang van spel - Chiel van der Veen

Chiel van der Veen is lector Urban Care & Education aan Windesheim Flevoland en daarnaast universitair hoofddocent onderwijswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.


In zijn onderzoek houdt hij zich onder meer bezig met hoe kinderen binnen spel kunnen leren en hoe de taalvaardigheid van leerlingen kan worden gestimuleerd.


In deze lezing zal Chiel ingaan op het belang van spel voor de taalontwikkeling van jonge kinderen.

Lezing 2: Nog veel te speels... - Betsy van der Grift

Over de schoolse aanpak van jonge kinderen en de kansen die we laten liggen door niet kindvolgend te zijn. 


In deze sessie neemt Betsy ons mee naar ‘typisch jonge kind’ gedrag, zoals de behoefte aan veiligheid, de prille identiteits-ontwikkeling en het leren van taal door zogenaamde proximale processen. We concluderen dat er geen alternatief is voor ‘spelend leren’ en dat schoolse methoden ons wegvoeren van waar het echt om draait: een onvoorwaardelijke acceptatie van de eigenheid van jonge kinderen. Pedagogiek en neurowetenschap vormen de theoretische basis van deze sessie. Lees meer

Netwerklunch


Dit jaar is het wederom mogelijk om aansluitend aan het programma in te schrijven voor een inspirerende netwerklunch.


Ga aan thematafels verder in gesprek met andere professionals, organisaties en workshopleiders tijdens een heerlijke lunch verzorgt door Broodje Hagelslag. 


Inschrijven voor de lunch is verplicht, deelname is kosteloos.

Workshop 1: Rol van professional bij het spel van het jonge kind - ASG

Liesbeth van Vemden werkt als coach/trainer bij het ASG en basisschool Het Universum in Almere.


Liesbeth zal een workshop geven over de rol van de professional bij het spel van het jonge kind.


Hoe pak je dat nu aan? Hoe neem je de kinderen mee in het verhaal dat jij als professional wilt overbrengen? Daar zijn niet eens veel materialen voor nodig.


Als jij gelooft in het verhaal, doen de kinderen dat ook.

Workshop 2: Risicovol spel voor baby's en dreumesen - Het JKC

Voel je al weerstand bij de titel van deze workshop? Of wordt je juist nieuwsgierig? In beide gevallen is deze workshop dan echt wat voor jou! Bij Risicovol spelen denken de meeste mensen aan peuters, kleuters en schoolkinderen die spannende dingen doen en over het algemeen vinden we dat heel belangrijk. Want waar grenzen worden aangetikt, wordt er verkend en dus geleerd. Maar hoe zit het met die leeftijd ervoor? Wat is Risicovol spelen met baby’s en hoe doe je dat met die dreumesen die geen gevaar lijken te zien? Tijdens de workshop neemt Anneke van het Jonge Kind Centrum je, met veel beeldmateriaal en concrete voorbeelden, mee in de wereld van Risicovol spelen voor baby’s en dreumesen en zien we dat het veel minder eng is dan dat het klinkt! Sterker nog, waarom het zo enorm belangrijk is!

Workshop 3: Verhalen komen tot leven met de Beebots - De Nieuwe Bibliotheek


Met de BeeBot leren peuters spelenderwijs programmeren met hulp van een ‘robotbijtje’: de BeeBot.


Je kunt het bijtje laten lopen met de knoppen bovenop de BeeBot. Je kunt de BeeBot kennis laten maken met sprookjes of dieren, maar je kunt ook eigen matten maken of de BeeBot door een doolhof laten lopen.


Door te spelen met de Beebots leren peuters de beginselen van het programmeren en wordt het logisch denken gestimuleerd.

In de workshop van vandaag koppelen we het spelen met de Beebots aan het verwerken van verhalen uit prentenboeken. Debora geeft voorbeelden en natuurlijk ga je ook zelf aan de slag met het programmeren van de Beebots.

Workshop 4: Onderzoeken en ontwerpen met wetenschap en techniek - ROC van Flevoland

In de workshop, die wordt verzorgd door Suzanne Nieland en Jos Neefjes van het ROC van Flevoland – MBO College Almere, Kom je alles te weten over de achtergrond van Talentontwikkeling met Wetenschap & Technologie, ga je aan de slag met praktische toepassingen en brengen we je in aanraking met de vele werelden van techniek én onderzoekend en ontwerpend spelen.


De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit en technologie krijgt een steeds grotere rol. Al vanaf schooljaar 2020 is wetenschap en technologie opgenomen in de kerndoelen van zowel het basisonderwijs als in de ontwikkeldoelen van de kinderopvang, maar in de praktijk blijkt dat nog best lastig om daar goed invulling aan te geven. Samen met een groot aantal partners, leidt het ROC van Amsterdam/Flevoland aankomende werknemers in de kinderopvang en het basisonderwijs op om kinderen in hun talentontwikkeling in wetenschap en technologie te begeleiden. Met uitdagende spelsituaties wordt de technologische nieuwsgierigheid van kinderen tussen de 0 en 12 jaar geprikkeld. Door onderzoekend te spelen ontdekken zij hun talenten. 

Workshop 5: Speelleer-omgeving 0-4 jaar - VoorKwaliteit

Kinderen spelen! Het spel of de activiteit moet speels zijn en aansluiten op de belevingswereld en het ontwikkelingsniveau van het kind. Hierbij zoekt de pedagogisch medewerker doelbewust de zone van de naaste ontwikkeling op.


Tijdens deze workshop krijg je handvatten hoe je een rijke speelleeromgeving kan creëren, welk materiaal je kunt aanbieden en hoe je de verdieping zoekt door kansen te grijpen en te creëren. 


De workshop wordt gegeven door Viola Kruithof - eigenaar van VoorKwaliteit. Viola geeft (VE)scholing, workshops en verdiepingscursussen door heel het land, waarbij ze kennis en passie voor het jonge kind overdraagt naar de pedagogisch medewerker.

Workshop 6: Spel-betrokkenheid bij baby’s en dreumesen - Het Kan!
Het dagelijks leven is voor kinderen één grote ontdekkingsreis. Iedere dag zit vol kansen en uitdagingen om hen te prikkelen en te helpen groeien. Vooral als zij bezig mogen zijn met wat hen echt boeit! Lukt het jou oprecht nieuwsgierig te zijn naar wat de kinderen zien, denken en beleven?


Deze workshop neemt je mee in wat er nodig is om aan te sluiten bij de belevingswereld van baby’s en dreumesen en hoor je hoe je hierop in kunt spelen zodat je hun spelbetrokkenheid vergoot.


Mique van Gorp is ontwikkelingspsycholoog en heeft ruim 22 jaar ervaring in de kinderopvang. Ze geef trainingen van Het Kan! aan kinderopvang-organisaties in heel Nederland. Daarnaast werkt ze als zelfstandig pedagogisch coach en ondersteund ze ouders met opvoedvraagstukken.

Haar missie: pedagogisch professionals laten ervaren dat zij het verschil kunnen maken in de ontwikkeling van kinderen. Ik laat hen ervaren hoe fijn het is om met kinderen te mógen werken. Ik neem hen mee in de wereld van het kind en bied zo bewustwording in hun handelen en wat de pedagogische boodschap daarvan is. Een respectvolle benadering staat hierbij centraal.

“We moeten kinderen niet leren hoe te leven. We moeten naar kinderen kijken om te zien hoe zij leren door te leven.”

Inschrijven?


Deelname is kosteloos en inschrijven kan hier