Programma 2019

Programma 2019 - Zelluf doen!

Ook dit jaar hebben we weer een mooi programma samengesteld vol prikkelende lezingen en inspirerende workshops. Het thema dit jaar is zelluf doen. De dag bestaat uit 1 of 2 lezingen en 2 workshoprondes. Tijdens elke workshopronde kun je 1 workshop volgen. De keuze van de workshop maak je op de dag zelf. Zorg dat je op tijd bent om de workshop van je keuze te kunnen volgen, want er is een beperkt aantal plaatsen per workshop.

De Dag van het Jonge Kind is gratis te bezoeken. Zorg wel dat je je hebt aangemeld om zeker te zijn van deelname! Klik hier om direct naar het inschrijfformulier te gaan.


Lezingen


De lezingen worden dit jaar verzorgd door Egbert Jan van Bel (donderdagavond).


“Het kind, de ouders….. feitelijk zijn het klanten. Ook in de zorg, welzijn, onderwijs en kinderopvang zijn ouders en hun kinderen klanten, zij betalen immers direct of indirect jouw salaris. Het is dus zaak daar een goede relatie mee op te bouwen…. 

Klanten maken, en klanten houden, het gaat niet vanzelf. Daar moet je je stinkende best voor doen. Dat iemand voor jou kiest, is niet vanzelfsprekend. Je dient goed te zijn in je vak, de wens en behoefte van je klant goed te kennen, en ook vooral de klanttevredenheid hoog te houden. Hoe doe je dat in de praktijk? Dat is het onderwerp waarover Egbert Jan van Bel gaat spreken.

 

Egbert Jan is specialist in klantgedrag, schrijver van meerdere bestsellers over dat onderwerp zoals het bekende boek ‘Kloteklanten’.

Hij geeft jullie in zijn bijdrage aan de Week van het Jonge Kind handige tips en adviezen die je gelijk kunt toepassen in de praktijk. Egbert Jan doet dat met humor en inhoud. Leer van anderen hoe het (niet) moet … ;)”


Martin van Rooijen (vrijdagochtend)

Het recht op risicoHet kunnen aangaan van risico in hun spel is voor kinderen essentieel. De meerwaarde van 'risky play' is onderbouwd voor o.m. het bevorderen van zelfvertrouwen, autonomie, creativiteit en veerkracht, en het vermindert de kans op angststoornissen. Professionals die met jonge kinderen werken hebben dilemma's bij het faciliteren van risicovol spelen, zij worden beïnvloed in hun houding door regelgeving, reacties van ouders, het beleid van de organisatie, hun eigen persoonlijkheid, de opvattingen van collega’s en het beeld van kinderen dat zij hebben. In deze presentatie wordt onderzoek naar risicospel in kinderopvang, onderwijs en in de buurt toegelicht. Er wordt besproken welke belemmeringen in de praktijk worden ervaren en hoe hiermee kan worden omgegaan zodat kinderen de uitdaging kan worden geboden die zij nodig hebben. Met praktijkvoorbeelden wordt getoond dat kinderen meer kunnen dan wij denken en dat met eenvoudige middelen risicovol spelen kan worden gestimuleerd.


Martin van Rooijen, pedagoog en onderzoeker, is promovendus aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Hij doet onderzoek naar normatieve professionalisering en beïnvloedende factoren t.a.v. het faciliteren van risicovol spelen van kinderen. Het praktijkonderzoek is uitgevoerd bij zeven BSO-locaties waarbij de pedagogisch medewerkers een professionaliseringsprogramma kregen aangeboden waarna d.m.v. ‘loose parts’ het risico-spel van kinderen werd bevorderd.


Dagvoorzitter: Marije MagitoWorkshops (klik op de titel voor uitgebreide informatie)

1. Loose parts - JKC

2. Intervisie met Wanda - Windesheim Flevoland

3. Hoe kunnen wij het samen zelf doen? - de Schoor (alleen vrijdagochtend)

4. Zelluf aan-/uitkleden, eten en drinken  lukt (net)niet, wat dan? - Merem

5. Het kinderbrein - Wendy Waterreus

6. Zelf signaleren van een ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen - Cleverbee

7. Elke ouder is anders - de Schoor (alleen donderdagavond)

8. Waarom ‘zelf doen’ zo belangrijk is voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong - Vroegwijs (alleen donderdagavond)

9. Zelluf op pad in het digitale verkeer - Marije Lagendijk

10. Zelfsturing in spel voor peuters en kleuters – Windesheim Flevoland, Mariska Venema (alleen vrijdagochtend)

11. Kijken door de betrokkenheidsbril - Windesheim Flevoland, Els van der Houwen (alleen donderdagavond)

12. De Babykoffer - JKC  Informatiemarkt

  Dit jaar geen 'markt', maar een plein vol inspiratie en leuk, inspirerende gesprekken. Zoek jij ook een gesprekspartner op?

  • JKC
  • Windesheim Flevoland
  • GO! Kinderopvang
  • de Schoor
  • ROC - studenten
  • Earlybird
  • GGZ
  • Kindercentrum de Buurvrouw
  • Partou
  • Vitree  Inschrijven

  Wil je dit gratis congres bezoeken? Schrijf je dan hier in!